Mono split vagy multi split klíma?

 

A háztartásokban vagy a munkahelyen már szinte kivétel nélkül split klímákat használunk.
Az otthoni légkondícionálás első elérhető eszközei az ablak- és mobil klíma volt. Ezeknek nagy volt az üzemeltetési költsége és gyakran hangosak is.
A split vaggyis osztott klímák a legégetőbbproblémákra jelentenek megoldást.
A helyiségen belüli zaj jelentősen lecsökken és a hőveszteség is az energia fogyasztásssal kedvezőbb lesz.
Az inverteres megoldásokpedig folyamatosan szabályozzák a klíma pillanatnyi fogyasztását a szükséges teljesítménnyel együtt.
Ma már kijelenthetjük, hogy split klímákkal megoldjuk a lakásunk vagy háztartásunkfűtését gazdaságosan.
Sokszor kedvezőbb költségekkel mint más energia hordozóval.
Azonban a fejlődéssel az igények is változtak. Vannak olyan intézmények például a fémöntéssel foglalkozó egyik multi úgy oldotta meg a hűtés fűtést, hogy amikor télen fáznak az előadó teremben akkor a teszt laborukban nem csak hűtenek (VRF, VRV) hanem az ott keletkezett hulladék hőt atvezettetik a duál géppel az előadó terembe szagok nélkül. Ezzel is spórolva aenergia fogyasztással.

Vajon több mono (egy kültéri és egy beltéri egység) berendezéssel vagy inkább multi split légkondicionállóval érdemesebb megoldani a feladatot.

Egy új berendezésnél érdemes mérlegelni milyen teljesítményű, méretű vagy kialakítású gépet tudunk felszerelni.

Figyelembe kell venni, hogy sokszor a multi berendezések kültéri egysége sokkal nagyobb, gyengébb öszteljesítménnyel tudnak működni és jelentősen drágábbak is.
Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy vannak VRF rendszerek is aamik egyszerre tudnak fűteni és hűteni. Ezzel a hő át helyezéssel is csökkentve a fogyasztást.
Figyelembe kell venni a csövezési távolságokat is a helyigényük és a munkadíjjak csökkentése érdekében. Valamint, hogy egy kültéri meghibásodásakor a hozzá tartozó összes beltéri sem fog működni (a fűtési rendszer teljes leállása) a szerelő érkezéséig.

Azonban előny a multi split nrendszereknek, hogy szabadon variálható a mennyezeti, földön álló vagy oldalfali kivitelű egységek. Ezeket pedig egymástól függetlenül használhatjuk akár nagyobb hatásfokkal is.

A számunkra legelőnyösebb kivitelezéshez szükség van mérlegelni az igényeink és lakhelyünk adottságait.
Ehhez javasoljuk szakember bevonását is, keressen minket ingyenes tanácsokért, helyszíni felmérésért.

 

Mennyibe kerül évente egy klíma?

 

Erre a kérdésre egyértelmű választ lehetetlen adni. Erőteljes használattal is csak a kitakarítás ára az amit tudhatunk előre.
Ahol egyszerű eszközökkel csak felületes takarítást végeznek előfordulhat, hogy egy takarítás 5000 ft-ból meg van.
Vagy vannak olyan vállalkozások is ahol mélytisztításnak nevezett egyszerű gőzölésses vagy rosszabb esetben csak felület fertőtlenítős módszerrel való takarításért elkérnek 15.000 ft-ot is.

Az viszont biztos (megfelelő beszerelés esetén), hogy ha a felhasználó hajlandó foglalkozni a klímaberendezéssel a szerelőt vagy szervizest elég évente egyszer kihívni és vele kitakaríttatni a lamellákat és a radiál ventillátort a beltéri egységben.

Fűtés és hűtés szempontjábólnem mindegy a tisztaságon kívül továbbá az ingatlan fekvése, milyen a szigetelése és az, hogy mennyien tartózkodnak a lakásban.
Érdemes azt is figyelembe venni, hogy egy klíma vásárlás hosszú évekre szól. Nem csak 5-10 évre. Hanem akár 25 esetleg 30 évig is használhatjuk. Egyszerűen annyi dolgunk van, hogy a műanyag elemeket minél kevesebb maró vegyszer érje és szárítsa ki.

Emiatt fontos, hogy átszerelés, költözés vagy csak a panelház szigetelés felújításának idejére leszerelt gépet megfelelően kezeljük és tároljuk. Vissza szerelés után pedig ne a használt csövezést használjuk újra fel.

 

 

Felmerülő költségek

 

Legnagyobb tétel a klíma.
A legkedvezőbb gépünk a 2,6kw-os ECO EASY 129.900ft. Beépített kartel vagyis olajfűtéssel a téli használathoz és ehhez még tartozik 5 -féle! Alvási mód is.
A szerelés díja.
Ha csak az alapszerelést választja 3 méteres csövezéssel. Vagyis a beltéri és a kültéri közti távolság maximum 3 méter. Ez plusz 60.000ft.
Ez az ár tartalmazza a szükséges anyagokat (csövek, vezetékek, tartókonzol, csavarok).
Garancia idő hosszabítás. Nálunk az 5 év garancia az alap. Ehhez kérhet még 2 (10.000ft) vagy 5 (20.000ft) év garanciaidőt.

Karbantartásnál a teljes beltéri egység kitakarítása nálunk 10.000ft. Ezen kívül a kültérit csak akkor takarítjuk ingyen, ha az szükséges.
A gyártói ajánlás fűtésre is használt klíma esetén évi kétszeri alkalom. Tehát félévente szükséges tisztítani.

 

Mennyi elektromos energiát fogyaszt a klíma?

 

Az inverteres klímák áram felvétele folyamatosan változik, így ezt nehezen lehet előre megmondani még két ugyanolyan lakás vagy ház esetén is.
Azonban az tudható, hogy egy elektromos fűtőpanel 1 watt áramból 1 watt hőt tud előállítani. Tehát, ha egy 3500 wattos olajradiátort használunk az 3500 watt áramot fog felhasználni óránként addig amíg el nem éri a beállított hőfokot.
Abban az esetben, ha egy 4-es SCOP értékkel bíró klímát használunk fűtésre (ez a legelterjedtebb) akkor 1 watt árammal 4 watt hőt tudunk a lakóterünkbe hozni a szabadban lévő kültéri egység felől.
Tehát 3500/4=875 watt a maximális fogyasztása az adott gépnek. Ez viszont függ a kinti hőmérséklettő és a páratartalomtól.
Mert, ha -3°C van kint akkor ködben a kültéri egység tele lesz jegesedéssel. Amit azután a gépnek le kell olvasztani fűtőszállal vagy a hűtőkörfolyamat rövid ideig tartó megfordításával.

Egy EU-s rendelet miatt a gyártók adnak is szezonális fogyasztást. Ezt szabványos mérési ciklus alapjánt kw/év vagy kw/a érték alapján tudhatjuk.
A Hisense ECO EASY esetén ez 149 kw/év hűtéskor, 700 kwh/év fűtés esetén.
Jelenleg az Elmű Émász felhasználói ára 37,55 ft/kwh.

 

 

H tarifa.

 

A H tarifa egy kedvezményes díjszabás mely az áramszolgáltatótól igényelhető a megújuló forrásból hőt nyerő rendszerekhez, így a 4 SCOP értékkel teljesítő split klímákhoz is. Egy külön mérőóra, október közepétől április közepéig kb. 30%-os kedvezménnyel számolja a fogyasztást.

 

Mi az a SCOP érték?

 

Ha a klímát hűtésre használjuk akkor a SEER, amikor fűtésre akkora SCOP érték az ami mutatja az energia hatékonyságot az időjárási viszonyokra.
Vagyis 1 kw elektromos energiából mennyi kw hőenergiát ad hozzá vagy von el a lakásunk szobahőmérsékletéből.
Az el-műs H tarifa igényléséhez már a 4-es SCOP érték is elegendő.
Fontos megjegyezni ezzel a légkondicionáló berendezések lényegesen kedvezőbb fogyasztással bírnak mint bármilyen más energia hordozó. Tehát még panellakás fűtését is meglehet vele oldani kevesebb anyagi ráfordítással ha hosszú távon gondolkozunk.

Egy megbízható légkondicionáló az egészségünkre is vigyáz.

A legtöbb klíma csak a levegő hőmérsékletét alakítja a felhasználó igényeihez miután megtörtént a beállítás.
Azonban már egyre többen várják el, hogy ne csak a hőfok változtatásával váljon othonunk komfortosabbá, hanem a levegő minősége is javuljon.
Erre találták ki a gyártók a kiegészítő szűrőket.

 • Fotokatalikus szűrő: az elektrosztatikus port gyűjti össze és magába szívja a szagokat, vírusokat, baktériumokat
 • ezüst -ion szűrő: a levegőben lévő kórokozókat közel teljes mértékben semlegesíti
 • cateching szűrő: a baktériumok 95%-át semlegesíti és zöld tea kivonattal fertőtleníti a port
 • hepa szűrő: részecske szűrő ami még a pollenektől is megszűri a levegőt.

Amikor a gép keringteti a levegőt és elérte a beállított értékeket nem áll le azonnal, még járatja a ventilátort pár percig.
Ez azért szükségszerű, mert így a levegőből összeszedett nedvességet (páralecsapódással) ki lehet szárítani teljesen ezzel a baktériumok és gombák megtelepedése többnyire meg is van előzve. Amik így nem fognak elterjedni az egész lakásban károsítva a szervezetünket.

 

 

Mobil klíma hátrányai:

Úgy tűnhet, hogy kevesebbe kerül hiszen nincs adminisztráció, nincs beszerelés és az ára is jelentősen kedvezőbb.

 • A mobil klíma csöveit ki kell vezetni a szabadba. Tehát lényegében nyitott ablakkal tud csak működni.
 • Ha az ablakot be is tudnánk zárni a használatkor úgy is keletkezne kondenzvíz amit a gyűjtőedényből rendszeresen el kell távolítanunk. Nyitott ablaknál ez csak sűrűsödik.
 • A mobil klímáknál többnyire belül van a géptest így nem csak behallatszik, hanem a zaj forrása közvetlen közelében vagyunk.

A mobil klíma 50-55 dB(A) a Hisense Silentium modelleké pedig 19 dB(A) ami a suttogásnál vagy egy hűtőgépnél is halkabb.
Ezenkívül a mobil klímákkal nem lehet fűteni. A split klímákkal pedig nem csak lehet, hanem érdemes is.

 

 

 

Mire kell figyelni klímaszereltetés előtt?

 

 

 • Telepítési tanúsítvány megléte ennek hiányában a végfelhasználó nem kaphatja meg a klímaberendezést.
 • Építési engedélyt kell kérni az illetékes hatóságtól, ha az épület tartószerkezetét vagy egy elemét át kell alakítani.
 • Műemlékvédelem alatt álló épületnél a helyi önkormányzatot kell értesíteni és a tőlük kapott engedély alapján lehet a telepítést végrehajtani.
 • Társasházaknál a házmestert vagy a közös képviselőt kell értesíteni és a tőle kapott engedély és az adott társasház szabályzata alapján lehet a telepítést végrehajtani.
 • Valamint a saját érdekünk miatt érdemes személyesen ott lennünk a telepítés ideje alatt. Így láthatjuk a falátfúrást és a vákuumozását a klímánknak (aminek nem szabad soha elmaradni).
 • A klímaszerelés időigényes, több lépésből áll. A legtöbb esetben 3-4 óra szokott lenni a szerelés, annak ellenére, hogy a szerelők jó esetben párban dolgoznak.

 

 

WIFI előnyei

 

A csendes energia takarékos légkondicionálók kényelmi funkciókkal is bírnak.
A levegő szűrésén és programozási vagy időzítő funkción kívül lehet őket távolról is irányítani.
Úgy mintha csak a távirányítón keresztülhasználnánk, csak éppen a kezünkben nincs más a telefonunkon kívül.
Csak annyit kell tennünk, hogy telepítjük okostelefonunkra a berendezésünkhöz tartozó applikációt és már vezérelhetjük is , hogy amikor hazaérünk kellemes hőmérséklet fogadjon minket.
Ezzel búcsút is inthetünk a fagyos lakásnak tovább spórolva költségeinkkel.

 

A klímaszerelés menete:

 

 

 • Kiszállás
 • Kültéri és beltéri klíma egységek helyének jelölése az előzetes egyeztetés alapján
 • Bútorok elpakolása, letakarása
 • Falátfúrás / minden esetben ipari porszívóval történik, nem jár kosszal, szálló porral
 • Falvésés szükség esetén
 • Kábelcsatornázás (ha szükséges) / 65X50 mm-es íves dekor csatorna, festhető
 • Rézvezetékek behúzása fehér színű UV álló védő borítással
 • Beltéri egység felszerelése
 • Elektromos vezetékek bekötése / a beltéri és a kültéri egység közötti kapcsolat
 • Kondenzvíz elvezetés kiépítése / fehér flexibilis csővezetékkel
 • Kültéri egység felszerelése
 • Kültéri-beltéri egységek összekötése
 • Nyomáspróba
 • Csővezeték vákuumozás
 • Hűtőközeg töltés (ha szükséges)
 • Rendszertesztelés
 • Építőelemek javítása
 • Takarítás, bútorok visszapakolása
 • Tájékoztatás a készülékek használatáról

 

Parapetes és más hatékony fűtési megoldások

 

Parapet fal szó jelentése: Könyöklő, vagy mellvéd szerűen kialakított falrész.
Parapet magasság: A padló szint és az ablakkönyöklő közti távolság vagy a padlóburkolat felső síkja, és az ablak alsó síkja közötti távolság.
Parapet: mellvéd. A szó az olasz parapetto szóból ered. Németül Brustwehr.

A parapetes konvektor azért parapetes, mert

 • konvektorból van kéményes és van homlokzatra kivezetett változatban
 • a homlokzatra kivezetettet helye eredetileg az ablak alá, a parapet falhoz helyezték el. Ezért lett parapet-konvektor a neve.

A modern kor légkondicionálás alapjait Michael Faraday fizikus és feltaláló alapozta meg 1820-ban Angliában. Általa kitalált elv szerint sűrített és cseppfolyósított ammóniát párologtatnak el, hogy így hőt vonjanak el. (abszorpciós elven működő hűtőkészülékek).
Dr. John Gorrie fizikus 1824-ben olyan kompresszoros berendezést alkotott, amellyel jeget állított elő, majd ezzel a levegőt hűtötte.
Az elektromos légkondicionálás 1902-ben jelent meg. Ezek a készülékek kifejezetten veszélyesek voltak. Ekkoriban a hűtőközeg mérgező, robbanásveszélyes vagy fokozottan gyúlékony volt. Azóta kitaláltak a klimatizáláshoz jobban használható hűtőközegeket.
Thomas Midgley, Jr. az 1920-as években kezdte el alkalmazni – Freon néven – a már veszélytelen gázt (chlorofluorocarbon CFC). Ezzel terjedhettek el az egyéni felhasználás területén is a hűtőszekrények és a klímák.

A klímákról még az él a köztudatban, hogy csak a légtér hűtésre használt eszközök. A valóság az, hogy az elmúlt években az egyik leghatékonyabb ár-érték arányban használható fűtési módszerré is váltak. Sajnos az ebben rejlő lehetőségeket a legtöbben még nem mérték fel helyesen. Kiépítése sokkal könnyebb, kevesebb pénzbe kerül, mint egy gázcirkó vagy konvektor beépítése. Továbbá egy valóban fűtésre optimalizált jó energiaosztályú klímával való fűtés jóval olcsóbb lehet egy modern gázcirkónál is. Akkor adott esetben egy távhős fűtés megoldás vagy elektromos infrapanel árairól ne is beszéljünk.
A hűtő-fűtő klímakészülék fűtési üzemben hőszivattyúként működik, és az elektromos energia befektetésével annál lényegesen több fűtési hőt szállít a környezetből a helyiségbe (SEER). Ezeket a készülékeket körülbelül 0 °C-ig lehet gazdaságosabban használni mint más fosszilis vagy megújuló energiahordozóra alapozó fűtési megoldásokat (parapetes gázkonvektor). Ennél hidegebb környezetben elveszti előnyét és meghatározott hőmérséklet alatt már inkább a tisztán elektromos fűtésre kezd hasonlítani az áram felvétele.
A klimatizálás célja a térben a levegő hőmérsékletét, nedvességtartalmát, összetételét és nyomását állandó értéken tartani vagy meghatározott módon változtatni.
Fontos a szellőztetés: A friss levegő összetétele elsősorban az 21% oxigén és 78% nitrogén.
Ha a levegő oxigéntartalma 18 %-ig süllyed, az még nem okoz problémát. Az 1 %-os szén-dioxid-koncentráció viszont már fejfájást és rosszullétet okozhat.
Az épület klímák jellemzően osztott rendszerűek (split). Vagyis a kültéri egység és a beltéri egység két külön egységet képez.

Szerkezetileg lehetnek:

 • mono készülék: egy beltéri egység és egy kültéri
 • multi klímák: egy kültéri és több beltéri egység kombinációiból áll

Többféle típus és felszerelési lehetőség:

 • oldalfali
 • multi (több belső helyiségben egy-egy beltéri és a szabadban egy kültéri egység)
 • parapet / mennyezeti
 • kazettás
 • légcsatornázható
 • padlóra állítható, mobil (legrosszabb hatásfok és kényelem)

COP: teljesítmény együttható, hűtésnél pillanatnyilag leadott teljesítmény (kW) / pillanatnyilag felvett elektromos teljesítmény (kW)
SCOP: szezonális fűtési hatékonyság mutató
EER: energia hatékonysági arány – Légkondicionálók hűtési és fűtési hatékonysága, melynek értéke megmutatja, hogy hány szoros hűtő-, fűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramhoz képest, egy meghatározott fix külső és belső hőmérséklet esetén.
SEER: szezonális hűtési hatékonyság mutató

Az inverteres és on-off klíma
Az inverteres és a hagyományos klímakészülékek közti legalapvetőbb eltérés a fordulatszám-szabályozás. Ezzel kevesebb és fokozatos terhelés mellett nagyobb teljesítménye és gazdaságosabb hűtési és fűtési megoldás. A légkondicionálók leadott névleges teljesítménye ezzel is nő miközben fogyasztásuk erőteljesen csökken. Ezen kívűl az inverteres gépek sokkal csendesebbek és egyenletes hőérzetet biztosítanak.

Az inverteres légkondicionálók hátrányai
Az inverteres készülékek drágábbnak tűnnek és esetleges meghibásodásuk esetén a szerelési költség magasabb. Ennek oka a komplexebb technológiák alkalmazása.
2013-tól betiltották az on-off készülékek behozatalát az EU területére.

Karbantartás, tisztítás
Ha csak évente egyszer szeretnénk karbantartatni légkondicionálónkat, akkor a hűtési időszak vége a legmegfelelőbb erre.
A karbantartásnak ki kell terjednie a kültéri egység hőcserélőjének sűrített levegős tisztítására, a beltéri egység portalanítására, fertőtlenítésére, gombátlanítására, a szűrők tisztítására. A mai gépekben van már úgynevezett öntisztító funkció. Ennek lényege, hogy kikapcsolásnál még a radiál ventilátorral ki szárítja magát a beltéri egység. Így az lassabban koszolódik, gombásodik el.

A teljesítmény és a hatékonyság elektromos fűtéssel szemléltetve:
Mint az a diagrammal kombinált képen is látható a fűtés hatékonysága tovább növelhető a hőleadó felület növelésével.
Igaz, hogy teljesen más a kerámia fűtőelem (A jelű ábra) működési elve, de a pillanatnyi maximális fogyasztása ugyan annyi mint a hagyományos fűtőszálas megoldásé.
A nagyobb hőleadó felülettel gyorsabban lehet elérni a kívánt hőmérsékletet és ezután egyenletesebben is tartható.

Parapetes klímakészülék előnyei:

 • A parapetes gázkonvektor vagy a radiátor helyére, az ablak alá kényelmesen elhelyezhető.
 • Nagy hőleadó felületének köszönhetően gyorsabban eléri a kívánt hőmérsékletet
 • Tikkasztó nyári melegben csak a szükséges légmennyiséget hűti le a kívánt hőfokra, a plafonhoz közelítve melegebb van.
 • Kinézetének köszönhetően a szoba otthonosságát is növeli.
 • Létra és fröccsenés védő takaró nélkül is könnyen ki lehet takarítani.
 • Van olyan változata ami légcsatornába illeszthető (fan-coil helyére).


Hátrányai:

 • Legtöbb esetben külön kapható a kültéri és a beltéri egység.
 • Az egyszerű fali split klímákhoz képest magas ár.
 • -Padló fűtéshez képest nagyobb helyigény.

Miért jobb mint más fűtési megoldások:

 • Közvetlenül csak a levegőt fűtjük vagy hűtjük vele, nincs közvetítő folyadék mint a radiátoros fűtéskor.
 • A zárt rendszernek köszönhetően sokkal kisebb annak az esélye, hogy oxidálódik egy forrasztás vagy meghibásodik egy szelep 10 év elteltével.
 • Szükség esetén lehet vele hideget is előállítani.
 • Hosszútávon sokkal kevesebbe kerül más megoldásoknál, ha megfelelően van hőszigetelve a tetőt és az ablakok sem huzatosak.
 • A kondenzációs kazánokkal ellentétben nem kell kémény vagy külön engedély a beépíttetéséhez.
 • A parapetes gázkonvektorral szemben itt nincs légáramlás a meleg otthon és a kinti hideg között, ami rontaná a hatásfokot.
 • Tisztán elektromos megoldásokhoz képest az áramfogyasztás töredéke szükséges (infrapanel, fűtőfilm, hősugárzó).
 • Az elektromos fogyasztásunkat csökkenti még a hozzá kérhető „H” vagy „Geo” tarifa.
 • Ha az SCOP érték 3,4 feletti, akkor a klímával olcsóbban fűthetünk, mint gázzal.

Más fűtési megoldásoknál ezért rosszabb:

 • A kondenzációs kazánnal kevesebbe kerül a fűtés, ha a kinti hőmérséklet 0 °C alá süllyed.
 • A befektetésnél a bekerülési érték sokkal nagyobb, mint egy parapetes gázkonvektor esetében.
 • Még nem számít elterjedtnek más megoldáshoz képest és ezért az ismerőstől nem tudunk róla érdeklődni.
 • -15 °C alatt már a legtöbb készülékkel olyan drágán fűtünk, mintha egy hagyományos hősugárzóval fűtenénk
 • Olcsóbb gépeknél a szelepek behúzásának zavaró hangja van éjszaka. (Ez leolvasztásnál fordulhat elő, ilyenkor pár percre megfordul a hűtő kőr iránya vagy jobb gépnél a kompresszorból a forró gőz rögtön a kültéri kondenzátorát melegíti fel.)
 • A kombi cirkó meleg, használati víz előállítására is alkalmas.